PANDUAN MENJUAL DI INSTAGRAM

5 faktor yang perlu anda pertimbangkan jika ingin membuat jualan di Instagram (IG):

  

1 : Pemilihan produk

Anda kena tahu, kebanyakan pengguna IG ni muda remaja. Jadi anggaran umur mereka dalam lingkungan bawah 35 tahun. Mungkin bawah 30. Kedudukan kewangan pun ala kadar. Jadi kalau letak produk mahal, atau produk-produk untuk orang berusia memang slow jika di IG. Letak ubat kuat yang baca budak-budak nak buat apa weh.

2 : Gambar

Cuba ubah gambar-gambar yang kita post tu. Supaya nampak unik lain dari yang lain. Tak lah asyik gambar ala-ala katalog produk je. Dalam IG, kebanyakan pengguna suka masuk IG sebab mereka suka tengok gambar-gambar yang unik. Bukan nak tengok katalog barang. Jadi, jika gambar produk anda ada kelainan, besar kemungkinan ramai orang suka, ramai orang suka, lagi tinggi potensi orang nak beli. Dalam IG gambar jadi penambat hati mereka.

3 : Ayat jualan.

Sama macam point di atas, dalam IG orang bukan nak tengok katalog barang, jadi cubalah elakkan terlalu “hard selling”. Dalam erti kata lain, ayat janganlah asyik nak menjual je. Sesetengah mereka masuk IG sebab nak lari dari FB yang ramai sangat orang dok menjual tau. Jadi ubah ayat ke arah cuba memperkenalkan produk dengan lebih unik.

4 : Penggunaan #tags.

Tak dinafikan, ada juga yang suka shopping dalam IG ni, dan mereka cari barang berdasarkan #tags. Jadi, anda kena tahu lah apa yang mereka biasa cari, nak tahu bagaimana? letakkan situasi diri anda seperti mereka, jika nak cari produk, apa yang anda cari. Contoh, jika saya nak cari barang bayi, saya akan taip barangbayi, bukan sayajualbarangbayi. Tak ramai yang tahu #sayajual tu. #sayajual tu terkenal di kalangan peniaga je. Lagi satu, tak perlulah letak #tags yang tak berkaitan, buat semak post anda sahaja. Anda jual jersi bola, lepas tu konon-konon anda nak tarik follower Wak Doyok letaklah #akuyangpakaikauyangpanas. Silap-silap hari bulan orang ingat jersi yang anda jual tu jenis kain panas, terus tak ada orang beli. Dan silap-silap hari bukan, follower mereka block IG anda sebab panas tengok asyik nak menjual je. Jadi, sila fahami situasi bakal pelanggan anda dan juga pengguna IG yang lain.

5 : Followers

Okay, ni paling penting, siapa follower anda tu yang mainkan peranan utama untuk anda lariskan jualan dalam IG. Follower yang ramai tak semesti bagus. Bagus untuk naikkan kepercayaan dan kredibiliti, tapi untuk convert ke jualan belum tentu. Cuba bayangkan follower anda anda 150,000 orang, dan anda jual shawl, tudung, baju kurung, TAPI follower anda semuanya budak sekolah, lelaki, umur lingkungan 15-18 tahun. Buat apa? Jadi, yang penting adalah TARGETED FOLLOWER. 

Nak belajar lebih lanjut tentang 4 elemen penting ni?

– Gambar

– Ayat jualan

– Penggunaan hashtag

– targeted Follower

Boleh baca lanjut disini :http://teknikjualaninsta.com/hop.php?ref=zainie

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,230 other followers

%d bloggers like this: