Trip memborong di China

Alhamdulillah…dari bulan Mei hingga Dis 2011 sempat juga 3 kali pergi ambil stok kat Guangzhou, China. Untuk tahun 2012 ini sesiapa yang berminat utk ikut saya memborong kat sana boleh la join trip saya….saya akan tunjukkan plaza2 barangan yg anda nk borong.

barangan dikumpulkan sebelum dihantar ke gudang shipping company (semua tu bukan brg saya…hehehe)

 

ini plaza borong pelbagai jenis kain, ada 6 plaza semuanya yg sebesar midvalley

kain lycra untuk dibuat tudung….kat Malaysia harganya 30k, tp borong kat sini dalam 8k jer…

plaza borong handbeg Gred AAA…pure leather, mcm2 jenama ada…

beg2 disusun atas kereta tolak je…ni kat kawasan borong beg yg gred B

  1. berape anggaran modal min diperlukan untuk ke china?

  2. ia bergantung kepada brg yg anda ingin borong.
    bagi peniaga yang ingin memborong, saya cadangkan anda bawa RM10000 ke atas.
    bagi orang yang baru2 nak belajar berniaga RM3000-5000 pun ok.
    sbb kita perlu ambil kira gak kos yg terlibat spt tiket+hotel+makan+shipping….
    sekurang2nya keuntungan anda selepas ditolak dgn kos ialah 1 kali ganda!

  3. sy share dgn tunang berniaga pakayan di psar malam,bru berniaga dlam 7bulan,buat masa ini kami mengambil bekalan di kl,kami ingin mengembangkan lagi pniagaan kami,kami juga ade perancangan nak ke cina slepas kahwen nanti,selepas bln 4,tetepi kami langsung tiada pengalaman memborong di cina,

  4. kene pegi dgn org yang dah biasa di sana. cuma kalau 1st time memborong di china, kita tak boleh nak harapkan utk dapat harga yg sangat2 murah…sbb supplier kat sana pentingkan kuantiti, lagi byk borong lg murah. lepas tu kena selalu repeat order dgn supplier yg sama.
    # apa pun anda akan dapat harga yg lebih rendah berbanding beli kat Malaysia wpun 1st time customer

  5. terima kasih atas panduan2 yg anda berikan,panduan yg anda berikan sangat2 berguna,anda telah saya angap sebagai mentor saya,terima kasih atas tunjuk ajar sifu…..

  6. tinggi sgt tahap tu…saya pun masih byk lg kena bljr. apa pun masih belum terlambat lg utk mengaut keuntungan dgn borong direct di china!

  7. tyco lui…bleh la kite pergi ke china sama2 nanti sbb sye dgn asben pn sgt berminat utk memborong di sana tapi xde geng…leh email kat saya kalau jadi pergi haner_mad@yahoo.com

  8. salam.

    saya nak tanya/ untuk pembelian secara borong terus dari china. Sekiranya memborong barang2 secara borong dan ingin membawa masuk ke Malaysia, adakah tiada masalah dari pihak kastam, imigresen dan sebagainya. Boleh en. Ihamzainie atau sesiapa2 yang boleh explain kan. saya berminat. Cuma kekurangan info tentang itu. Terima Kasih.

  9. Kalau kita memborong di china . adakah kita membayar semua harga barang di kedai borong ? atau 30% dari harga barang utuk tempahan . Ada yang kata yang lebih 70% lagi bayar pada shipping company yang nak uruskan barangan kita masuk ke malaysia . boleh percaya ke pada shiping company ..kalau kita bagi balance duit 70% tersebut .

    • bayar sedikit sahaja di kedai borong tersebut. yang selebihnya serahkan duit tersebut kepada shipping company. Soal boleh percaya atau tidak kepada shipping company tersebut bergantung kepada kebijaksanaan anda untuk memilih syarikat yang sudah lama dalam bidang ini dan mempunyai cawangan di China dan Kuala Lumpur. Jangan tengok pada harga yg murah sahaja.

  10. saya bminat nk borong kain lycra /cotton lycra utk buat blouse. boleh recommend kan nama kedai/plaza kain yg sesuai. .. dan tukang jahit kat sana skali kalau boleh? boleh bg anggaran harga kain lycra (bercorak) di sana.. dlm ringgit malaysia per meter?

    • boleh cari kain di plaza kain Zhongda Fabric serta Highsun Plaza. Biasa org malaysia pergi beli kain di China dan balik upah tukang jahit di Malaysia. range harga antara RM4 semeter

  11. terima kasih en ilhamzainie.

  12. syarikat shipping company apa yang biasa encik gunakan dan boleh dipercayai ?

  13. Saya brminat nk join trip en nie…sy dan en somi da brcadang nk brniaga bj dewasa dan kanak2..skrg msh mncari supplier bj2 reject..modal kami xckup byk tuk mmborong dsana xpelah inshallah da rezeki sy target taun dpn nk join trip n tuk brniaga pd bln puase nnti…

  14. tuan kalau nak kirim beli barang camna pula. boleh ka?

  15. Salam…….saya berminat untuk memborong peralatan bakeri spt mould, fondant tools, air brush dan sebagainya. Berapa kos yang saya perlukan bagi 1st learner encik? Tq

  16. As’Salam en. ilhamzainie….
    saya dan suami bercadang untuk ke cina dlm tahun ini…
    tapi kami tiada pengalaman langsung…
    bila en.ilhamzainie akan ke sana lagi..saya nak join

  17. salam bang,mcm mne nk prgi,visa dll..

  18. Salam Tuan, Sy ingin ikut trip tuan ke Guangzhau. Bila agaknya tuan henda kesana? itupun kalau tuan izinkan.

  19. tuan, tahun depan bila agaknya tuan hendak kesana? saya baru jer belajar berniaga baju2 dewasa melalui internet. Alhamdullilah , boleh tahan org order. Tapi untung tak banyaklah sebab syepun order baju tersebut online jugak jadi mark-up tak bole beza banyak sgt ngan org lain. Dah tu kekadang stok habis pulak dari supplier, pelanggan dah bank in duit. Mungkin kalau direct amek ke Cina, ok kot?

  20. saya ingin membeli barangan utk bayi dan ibu menyusukan, boleh didapatkan di guangzhou?

  21. bila next trip anda ke china?

    • Sila klik dekat Trip borong 2014 utk mendapatkan tarikh-tarikh Trip borong

      • As-salam Tuan… sy bminat nk join .. sy bcadang nk jual kasut, wallet/ hand bag secara online,, memandang kn sy ni studen lg.. tuan rasa berapa kos y sy ptt ada.. klu seluar levis,, tuan taw x nk borong kt mn???

  22. Assalamualaikum. … Trip june 2014 ade tak…n brape kos nk ke sana???

  23. Jamal Azura Sanip

    Assalamualaikum… betul kah antara zhongda dan highsun , highsun lbh mahal kerana blh beli retail…. kat zhongda tak boleh beli sikit2 ke…

  24. saya baru nak mula business. budget dlm rm3k sahaja. kalau sy spend rm1.5k hanya untuk borong kain untuk jual kt malaysia, berapa possible profit saya? untuk shipping, bayar di guangzhou or brg dh smpai dekat rumah baru settle payment? thanks

  25. Salam, nak tanya, kalau kita direct ngan kilang kat china tu xde ke hehe.. kot dapat lagi murah?
    Bole email kan saya maklumat2 apa y perlu tak?
    klo encik ilhamzaini ada planning bole join skali?
    sya dengan suami berminat nak buat business kain ni

  26. hye nk tnye..dkt china ada jual x brg2 pearl manik?dekat kdai borong mana yerr?

  27. trip untuk next year 2015 ada ke?

  28. salam,
    saya nak bertanya saya berminat nk buat bisnes online.sy bercadang nak jual handbeg/kasut/wallet.bp kos yg tuan blh anggarkan dan dan cara pmbelien untuk pertama kali

  29. Salam tuan…sya nak bertanya disana ada jual borong kain ela dalam roll contoh mcm kain chiffon….kalau nak bawak balik ke Malaysia mcm mna jika jumlah yg banyak 50 roll kain atau 100 roll kain keatas..mcm mna dngn penghantarannya….sya berminat nak borong di china…memandagkan kt malaysia mahal…

  30. bila next trip?

  31. Salam tuan..sy sgt berminat baca tentang trip borong di china ni.. tuan ada contact shipping china yang biasa buat urusan import export malaysia ke..sbb bln 10 ni sy akan ke china nak survey2 la..kalo tahu shipping yg bagus dr org yg berpengalaman dan biasa ke sana lagi bagus..thank you for sharing tuan

  32. Sy nk tny mcm mane prosedur2 nk ikut trip borong kain ke china.mohon kongsi2 info..

  33. Assalamaualaikum

    Trip/Seminar utk 2016 ade buat tak

  34. Dah pernah pergi Guangzhou tetapi sekarang saya hendak stock kain ela bagaimana saya nak order melalui you.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: