JIKA MEMBORONG DI GUANGZHOU, JANGAN GOPOH!

Bagi anda yang pertama kali sampai di Guangzhou, memborong di sini memang seronok dan mengujakan. Namun dalam keterujaan tersebut anda perlu berhati-hati dan jangan gopoh. Identiti Guangzhou sebagai pusat borong dunia sememangnya menyediakan pelbagai pillihan barangan. 

 

Setiap barangan tersebut biasanya mempunyai beberapa gred dan kualiti. Bak kata orang ” ada harga, ada rupa”. Setiap gred mempunyai harga dan kualiti yang berlainan.

Oleh yang demikian anda perlu memperuntukkan masa lebih kurang 1-2 hari untuk ‘survey’ barangan yang anda ingini. Jangan tergesa-gesa memborong sesuatu barangan kerana mungkin anda akan jumpa barangan yang sama dengan kualiti yang lebih baik pada harga yang lebih murah! 

Istilah ‘ jatuh cinta pada pandang pertama’ tidak boleh digunapakai apabila memborong di Guangzhou. Anda perlu ‘ survey’ beberapa kedai yang menjual barangan yang sama. Tanya kualiti dan harga bagi setiap gred barangan tersebut. Sebagai contoh, antara produk yang sedang hangat di pasaran pada masa sekarang ialah cadar 3D. Ada beberapa gred untuk produk ini. Harga borong serendah 60 yuan sehingga 400 yuan.

ImageImageJangan terpedaya dengan helah peniaga yang memberikan harga borong yang sangat murah kerana gred 3D yang berkualiti dijual sekitar 260 yuan ke atas. Walaupun design sama tetapi sebenarnya kualiti material yang digunakan berbeza. Ramai peniaga di Malaysia sendiri menjual produk ini yang kurang berkualiti pada harga tinggi! 

Seeloknya sebelum ke Guangzhou anda membuat sedikit kajian tentang produk yang anda ingin borong.

SELAMAT MEMBORONG, SEMOGA ANDA MENJADI PEMBORONG YANG BERJAYA…

 

 

Advertisements

Posted on December 29, 2013, in About Me and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: